PREMIÄR HÖSTEN 2002!!!

Teater DaCapo

presenterar

POJKEN MED STÅLMANSDRÄKTEN

- fritt efter en bok av Gun-Britt Sundström
och Gunna Grähs
På sin födelsedag får Arvid en Stålmansdräkt. Sen dess är inget sig likt. En gång räddade han en flicka som höll på att bli överkörd av en bil. Och när det blev jordbävning räddade han hela dagis från att falla ihop. Arvid är en hjälte! Men hur ska fröknarna få ner honom från taket när det är dags att pillra fast pärlor på pärlplattor och sjunga Imse vimse spindel?!?

Hösten kommer och Arvid börjar i skolan. Redan första dagen ropar en av de stora pojkarna "Kolla Stålmannen börjar skolan!" De andra fnissar och pekar. Nästa dag är det likadant. Arvid blir arg, men det tycker de bara är roligt. Efter en vecka hade Arvid bestämt sig. "Mamma, jag vill sluta skolan." Men det går ju inte. Mamma ringer till skolan. "I vår skola förekommer ingen mobbning", säger rektorn. "Barn retas ju alltid", säger fröken. "Det är de där Stålmansfantasierna", säger skolpsykologen.

Efter lovet kommer en ny pojke till skolan. Han är ovanligt liten och tjock och blyg. "Kolla Klotet!" skränar en av de stora pojkarna när han kommer in på skolgården. "Rulla in då, Klotet!" Arvid står på trappan och tittar på. Hur känns det att säga så? "Kolla Klotet!" Han smakar på orden. "Kolla Klotet!" Sen tänker han på Stålmannen. Hur skulle han göra? Jo, det är klart, om Stålmannen hade varit här nu då hade han.....
En föreställning om fantasin som ger oss vingar.
Om verkligheten.
Och om att göra val i sitt liv.
Medverkande: Rune Jacobsson och Siv Eriksson
Pojken med Stålmansdräkten handlar bl.a. om utsatthet, att göra val i sitt liv och fantasins kraft. Kanske väcks frågor om hur vi kan hantera situationer av utsatthet, förtryck, mobbning...?
I samband med föreställningen kan vi erbjuda
Forumspel och Värderingsövningar. Med utgångspunkt från föreställningen får barnen prova sina egna idéer om hur man kan ta sig ur svåra situationer. Hur kan den som blir mobbad bryta mobbningssituationen? Hur kan man vända en situation som ser hopplös ut?
Forumspel är en pedagogisk rollspelsmetod för frigörelse och förändring. Metoden har sitt ursprung i den brasilianske teatermannen Augusto Boals Forumteater och har introducerats i Sverige av Boal själv och utvecklats av Katrin Byréus-Hagen. Katrin är den mest kunniga i metoden i Sverige och har bl.a. skrivit boken Du har huvudrollen i ditt liv.
Skådespelaren Siv Eriksson har mångårig erfarenhet av Forumspel och har gått i lära hos både Augusto Boal och Katrin Byréus-Hagen.
Värderingsövningar kan användas tillsammans med Forumspel eller fristående. Pedagogen John Steinberg - författare till bl.a. Aktiva värderingar - har utvecklat dessa övningar under många år. Övningarna syftar bl.a. till att träna sig i
att tänka efter och ta ställning,
att undersöka och medvetandegöra egna tankar och åsikter,
att träna sig i att uttrycka sina åsikter och motivera sina ståndpunkter,
att träna sig i att lyssna på andra och låta sig inspireras.  

Bilder och pressröster