Teaterföreställningar Rune
Jakobsson
Stadra teater 2024
Lyckliga gatan
Av: Magnus Wetterholm
Regi: Lena Engqvist Forslund
Foto: Dragan Popovic
| |
Foto: Dragan Popovic
|
Året är 1959, den där varma sommaren när världen var full av getingar. Sommaren då Ingemar Johansson blev världsmästare i boxning. Sedan länge lever 34ans innevånare i en bra gemenskap – ”oss grannar emellan”.
Där finns Valerie, som innehar en tobaks och tidningsaffär, där lever Konrad, anställd på klädaffären Wetterstrands herr och Waldemar, journalist på Dagligt Allehanda.
Där bor Astrid, lite kantstött av livet, och obstinat på dumma karlar. Ensam uppfostrar hon dottern Beatrice efter förmåga. Här blir det liv i luckan när bomben slår ner,
men än så länge vet inte mamma Astrid att dottern är med barn. Där i krokarna finns Benny, det är han som är den blivande pappan. I huset lever också Giovanni från Italien som har hamnat i Sverige för han vill ha jobb.
Hans svenska är väl inte den bästa och därför blir det som det blir ibland…
Teater DaCapo/Stadra teater 2023
Bänken
Av: Rune Jakobsson
Regi: Cacki Westerlund
Foto: Dragan Popovic
| |
Foto: Dragan Popovic
| |
Foto: Dragan Popovic
|
En bänk i en park. Två gubbar. Ett möte.
Albert har rymt från hemmet. Han får inte göra som han vill och alla bara tjatar. Dessutom känner han sig ensam, hans bästa vän dotterdottern Elsa har blivit bortrövad av två drakar. Hon finns nu på andra sidan Atlanten. Långt bort. Tänk om hon glömmer bort sin morfar?
Bertil saknar sin hund. Det var hans bästa vän. Ludde var gammal och sjuk och hade ont, det var dags att dö, men det är ändå väldigt sorgligt när någon går bort.
Två ensamma gubbar träffas på en bänk i en park. I sorg och ensamhet uppstår ett möte. För gubbarna har fantasin kvar och den blir nu som en tröst när de leker att Albert blir en hund. Ludde är nu tillbaka och gör konster. Vacker tass. Snurra höger, snurra vänster. Duktig vovve. Och slick på munnen.
Och Bertil leker att han är Elsa, en prinsessa. Bänken blir till en båt och de seglar över Atlanten till Amerika för att få träffa Elsa igen. Det blir en resa med många strapatser, ett riktigt äventyr, pirater och sjöodjur. Och ett kärt återseende med Elsa, nästan som i en saga.
Albert och Bertil bestämmer sig för att träffas nästa dag igen - och rymma. Då ska de besöka Ludde i sin hundhimmel. Till detta behövs en raket, en rymmraket. Tio, nio, åtta, sju…
Det handlar om lek och fantasi som tröst och helande kraft. Och om behovet att få rymma ibland.
Stadra teater 2023
Jordens oro viker
Av: Magnus Bejmar
Regi: Lena Engqvist Forslund
Foto: Dragan Popovic
| |
Foto: Dragan Popovic
| |
Foto: Dragan Popovic
|
Året är 1799 och vi befinner oss på Stadra. Till gården anländer en ung man på 18 år. Han är en fattig nykläckt student som nyss blivit anställd som informator åt de tre barnen Hedblad på Stadra. Än så länge vet ingen att 18 åringen Johan Olof Wallin med tiden ska bli en av Sveriges mest berömda personer, att han en dag ska sluta som psalmbokens förnyare, kronprinsens lärare och som Sveriges ärkebiskop. Men år 1799 så drömmer han istället om berömmelse som stor författare, han gräver sig en skrivargrotta uppe i skogen och i hemlighet förlovar han sig med gårdens dotter Jeanette Hedblad. Samtidigt som den stränga husfrun på Stadra håller ett vakande öga på sin dotter och på den fattige studenten. Det här är upptakten till berättelsen Jordens Oro Viker, en historia som utspelar sig i empirens vackra tidevarv, en pjäs som slutar när till sist 1830-talet börjar klinga ut. I pjäsen möter publiken ett rikt galleri, alltifrån Malla Silfverstolpe till Fredrika Bremer, den gode vännen Wallmark till kemisten Berzelius. Och många, många fler! Jordens Oro Viker är en pjäs om att förvalta sitt liv och hur man tar vara på de gåvor man en gång fått. En pjäs om att mitt i bekymren få vara passionerad och uppfylld av ett kall. Det är en pjäs som frågar om karriärens pris måste betalas av olycklig kärlek. En pjäs med spänst i språket kring drömmar och passion. Kryddad med kärlek, eufori och med stänk av sorg. Därtill baler och mycket musik. Och naturligtvis en och annan psalm.
Teater DaCapo 2022
Kejsaren av Portugallien
Av: Selma Lagerlöf
Regi: Catarina Westerlund och gruppen.
Foto: Dragan Popovic
| |
Foto: Dragan Popovic
| |
|
”Den som inte känner av sitt hjärta, varken i sorg eller glädje, kan den verkligen räknas som en riktig människa?”
Jan i Skrolycka drabbas av kärleken den dagen då Kattrina föder deras dotter - Klara Gulla – döpt efter självaste solen. Klara Gulla ger honom glädje och mening. De blir bästa vänner genom barndom och ungdom. Hon blir musiken i hans liv. När den nye husbonden på Falla kräver betalning för marken som torpet står på, erbjuder sig Klara Gulla att bege sig till huvudstaden för att tjäna ihop de pengar som krävs. Pengarna kommer, men inte Klara Gulla. Varje dag står Jan nere vid bryggan och väntar på att hon ska komma tillbaka. Ett rykte når Jan och Kattrina att Klara Gulla ”hamnat i olycka” i Stockholm. I sin sorg över att Klara Gulla inte dyker upp försvinner Jan in i en fantasivärld som blir hans verklighet. Han fantiserar om att Klara Gulla blivit upphöjd, att hon ska återvända som kejsarinna och att han själv är Kejsaren av Portugallien.
I vår version av Selmas älskade klassiker berättas och gestaltas historien av två skådespelare och en cellist. Musiken spelar en stor roll; cellons toner ger röst åt Klara Gulla.
En berättelse om kärlek och längtan, om glädje och sorg. Om att vara människa.
Stadra teater 2022
Haren och vråken
Av: Lars Forssell
Regi: Lena Engqvist Forslund
Foto: Dragan Popovic
| |
Foto: Dragan Popovic
| |
Foto: Dragan Popovic
| |
|
Pjäsen Haren och vråken utspelar sig på och kring Ulla Winblads värdshus, i pjäsen beläget vid Haga utanför Stockholm, och allt tilldrar sig under ett historiskt datum, den 19 augusti 1772. Men utan aningar om denna dags stora betydelse lever rollerna bitvis obekymrat vidare sina vanliga liv. Denna dag förändras ju mycket i Sverige. Kung Gustaf III genomför sin statsvälvning och griper själv makten från de ständigt stridande partierna Hattarna och Mössorna, Frihetstidens trätobröder. Alla dessa händelser ligger som ett dovt ackord över allt som sker mellan gestalterna under hela pjäsen.
I väntan på att Ullas värdshus ska öppna möter publiken först Gubben och Gumman, detta trätande par som ideligen missförstår varandra. Gestalt efter gestalt dyker upp och publiken möter högt och lågt, från hovsektern Bellman till urmakare Fredman, från general Piper till den fule fisken kapten Rytterstjärna, stortjuven Guntlack, innan Lasse-Maja den gång i tiden den mest kända stortjuven i Sverige. Här gör den urfattige baron Silvergrå ett misslyckat frieri allt medans hans betjänt storögt ser på, Kalle och Karna kommer vandrandes från Dalarna och gör entré. Och så tillslut, där står självaste Ulla Winblad på trappan, beredd att till varje pris försvara sin dotter Anna Brittas heder, om hon så ska skjuta av med sitt gevär. För Ulla vet vad livet har att säga, hon har ju en gång flytt den stora staden Stockholm, med all sin smuts och sitt elände, staden med sina hela 72.000 invånare.
Pjäsen utspelar sig på tre ställen. Utanför Ullas värdshus, kring en stor utflykt med matsäckskorgar och mat och dryck samt sist inne på själva värdshuset. I denna Bellmans värld fylld av poesi, så finns här ett Haga, man kan nästan tro att det är parken i Stadra. Och publiken möter överallt människor som längtar, som hoppas och som drivs av starka känslor. I Haren och vråken finns självklart plats för mycket glädje och skratt men den slutar med ett rivande sår, ja med en enda stor förskräckelse. Som alltid i Forssells värld finns ljus och mörker, humor och värme, han skapar en värld där såväl tragedin som komedin kan samsas för att gå hand i hand.
Stadra teater 2021
Dollar
Av: Hjalmar Bergman
Regi: Lena Engqvist Forslund
Foto: Dragan Popovic
| |
Foto: Dragan Popovic
| |
|
Vi förflyttar oss till Grand Hotell Kebnekajse ett etablissemang som ägarinnan uppfattar som mycket finare än vad det egentligen är. Hotellets personal blandar sig i gästernas förehavanden titt som tätt.
Hit kommer tre par, som alla söker efter kärlek och bekräftelse. Där är skådespelerskan Julia, gift med Kurt Baltzar. Snart framgår det att Kurts företag Sveaverken har stora likviditetsproblem. Pengaproblem har även Louis de Lorche, ansatt av spelskulder, och där hustrun Sussie och han har ett äktenskap som är fyllt av svärta. Vi möter även Ludvig von Battwyhl, som publiken senast såg i Flickan i frack. Man kan fråga sig om han och Katja överhuvudtaget har ett barn eller ej.
Till hotellet anländer även amerikanskan Julia Johnstone, en släkting till Kurt och Sussie, en kvinna som är god för hur många dollar som helst. Hon blir en katalysator för längtan, tillkortakommanden och dubbelmoral men faller själv på eget grepp genom att bli passionerat förälskad i en av gestalterna, den tilldragande doktor Johansson.
Dollar är en pjäs om moral, kärlek, pengar och makt.
Teater DaCapo 2021
Grodan och främlingen
Av: Rune Jakobsson och Siv Eriksson. Fritt efter en bok av Max Velthuijs.
Regi: Catarina Westerlund och gruppen.
Grodan och främlingen Rune Jakobsson och Siv Eriksson Foto: Dragan Popovic
| |
Grodan och främlingen Rune Jakobsson och Siv Eriksson Foto: Dragan Popovic
| |
Foto: Dragan Popovic
| |
|
Grodan, Grisen, Ankan och Haren bor grannar i skogen.
En dag slår sig en främling ner i skogsbrynet. Vem är han? Vad vill han? Vad gör han?
En smutsig Råtta som måste bort tycker Grisen. Han är fräck och han stjäl, klagar Ankan. Tillhör inte skogen alla? filosoferar Haren. Grodan vill själv se. Snart upptäcker han att Råttan är både snäll och skojig och kan en massa saker som är bra att kunna. Grodan tycker om att sitta och lyssna till alla spännande äventyr som Råttan berättar om. Du borde inte träffa den där smutsiga Råttan, säger Grisen. Han är inte som vi, inflikar Ankan. Men vi är ju olika allihop, svarar Grodan…
Denna föreställning tillägnas alla djur på vår jord, vilken färg eller fason de än har. En historia som i fabelns form vill medverka till att motverka främlingsfientlighet och skapa en större förståelse för allas lika värde.
Om föreställningen
Teater DaCapo 2019
Allt som vanligt?
Av: Rune Jakobsson och Siv Eriksson. Fritt efter barnboken Allt är precis som vanligt av Kristina Murray-Brodin och Maija Hurme.
Regi: Catarina Westerlund och gruppen.
Allt som vanligt? Siv Eriksson och Rune Jakobsson Foto: Dragan Popovic
| |
Allt som vanligt? Siv Eriksson och Rune Jakobsson Foto: Dragan Popovic
| |
Allt som vanligt? Siv Eriksson och Rune Jakobsson Foto: Dragan Popovic
| |
|
Mamma och pappa tjatar. Vill bara bestämma. Har inte tid. Vill de ens ha mig?
Om jag inte fanns mer skulle ni bli ledsna då? undrar jag.
Ja, då blir vi ledsnast i världen, säger pappa.
Ja, då blir vi ledsna så vi dör, säger mamma.
Men de har ingen tid. Kan mamma och pappa leva utan mig?
Då drömmer jag en dröm och så försvinner jag. Men jag ser och jag hör.
För jag vill veta om det är sant. Om de blir ledsnast i världen. Om de blir ledsna så de dör…
En varm, poetisk och humoristisk föreställning med ett lyckligt slut. Vi pendlar mellan dröm och verklighet och vänder och vrider varsamt på tankar om att finnas till och om att behövas. Kanske är vi inte ensamma i våra grubblerier om livets mysterier.
Om föreställningen
Stadra teater 2019
Hjalmar och vår herre
Av: Ylva Eggehorn
Regi: Karin Parrot Jonzon
Foto: Dragan Popovic
| |
Foto: Dragan Popovic
| |
|
Platsen är Berlin och året är 1928. Den något trötte författaren Hjalmar Bergman kommer in på ett hotellrum. Hans skrivarådra har börjat tryta – så nu är det fara å färde! Vid såna tillfällen är det bra att knäppa samman händerna och börja tala med vår Herre, om både det ena och de andra. Men telefonen ringer… Hans hustru Stina uppenbarar sig… Och han möter gestalter från sina pjäser och böcker, till och med De oskrivna ger sig till känna, för att inte tala om Hjalmars själsfrände Oscar Wilde…
En hoppfull berättelse om att hitta sig själv, en pjäs om att söka och att finna, en berörande historia om den slingriga väg som vi alla får gå för att finna lycka och bli tillfreds.
Teater DaCapo 2018
Lilla spöket Laban
Av: Rune Jakobsson och Siv Eriksson. Efter Inger och Lasse Sandbergs kända barnböcker om Lilla spöket Laban.
Regi: Catarina Westerlund och gruppen
Lilla spöket Laban Rune Jakobsson och Siv Eriksson
| |
Lilla spöket Laban Rune Jakobsson och Siv Eriksson
| |
| |
|
Välkommen till slottet Gomorronsol!
I slottets källare bor lilla spöket Laban med sin pappa och mamma.
”Så skönt det ska bli när Laban växer upp och kan spöka istället för mig”, säger pappa spöke. ”Du lilla Laban ska bli ett riktigt hemskt spöke när du blir stor. ”
Men Laban är mörkrädd. Han vill inte vara ett stort och hemskt och farligt spöke, han vill hellre leka med sin nyfunne vän Lillprins Bus.
Om att vara rädd, om behovet av trygghet och vänskap och om att få vara den man är. Det är inte alltid det blir som föräldrarna vill.
Och är det verkligen sant att pappa spöke inte är rädd för någonting?
Om föreställningen
Stadra teater 2018
Flickan i frack
Av: En nyskriven pjäs av Agneta Pleijel fritt efter Hjalmar Bergmans roman
Regi: Karin Parrot Jonzon
Flickan i frack Rune Jakobsson och Sofia Berg-Böhm. Foto: Dragan Popovic
| |
Flickan i frack Magnus Wetterholm, Rune Jakobsson och Sofia Berg-Böhm. Foto: Dragan Popovic
| |
Flickan i frack Sofia Berg-Böhm och Rune Jakobsson. Foto: Dragan Popovic
| |
|
Hjalmar Bergmans roman Flickan i Frack kom ut 1925. Historien börjar med Katja Kock som till sin studentbal beställer nya kläder
i Wadköpings elegantaste butik för att få göra sig vacker, snygg och fri. Men Katjas drömmar blir slagna i spillror av hennes bistre
far som bestämt avfärdar alla tankar om nya kläder. Det är istället Katjas bror Curry, känd i Wadköping som stadens stora snobb,
som av fadern fått allt det han pekat på. Det är i denna stund som Katja lägger beslag på sin broders frack,
klär sig som en man och går iväg på studentbalen. Skandalen är ett faktum.
Och se, där i kulissen står Ludwig von Bathwyll som på sin grandiosa gård på landet ger Katja en fristad, vid en plats där kärlek
växer samtidigt som den blandas med rungade missförstånd.
På Stadra Teater möts denna sommar två författarskap. Agneta Pleijels, som i sina böcker så ofta skildrat vad det är att vara kvinna idag.
Och Hjalmar Bergmans, Wadköpings och Bergslagens skildrare, som i denna friska roman och i många andra,
lyfter fram starka, roliga och självständiga kvinnor.
Teater DaCapo 2017
Man skulle veta vad lycka är
Texter av Solja Krapu, musik Benjamin Britten
Av: Rune Jakobsson med texter av Solja Krapu
Regi: Gruppen
Rune Jakobsson och Siv Eriksson
| |
Rune Jakobsson, Anja Strautmanis och Siv Eriksson
| |
Rune Jakobsson och Anja Strautmanis
| |
|
Vad är lycka?
Att vinna högsta vinsten? Att få brev med posten? En strålande karriär? Att det alltid är solsken? Att äntligen hitta en vän och ljuv musik uppstår?
Är lyckan en gåva? En rättighet? Kan man kräva lycka? Kan man köpa lycka? Eller kan man helt enkelt bara bestämma sig för att vara lycklig?
I Solja Krapus underfundiga och humoristiska texter och till cellomusik av Benjamin Britten, träffas en man och en kvinna. Det bär av på en hejdlös seglats, med var sitt segel.
Ska de hitta lyckan? Tänk om det är för sent…
Om föreställningen
Stadra teater 2017
Arabia Felix
En musikteaterföreställning
Av: Johan Bernander
Regi: Johan Bernander
Arabia Felix Rune Jakobsson, Magnus Wetterholm, Peter Eriksson, Ellen Hennig och Gunilla Orvelius. Foto: Dragan Popovic
| |
Arabia Felix Rune Jakobsson, Magnus Wetterholm och Ellen Hennig. Foto: Dragan Popovic
| |
Arabia Felix Peter Eriksson, Rune Jakobsson, Gunilla Orvelius och Ellen Hennig. Foto: Dragan Popovic
| |
|
Året är 1761. Kung Fredrik V av Danmark låter sända iväg en expedition med vetenskapsmän för att utforska ett fjärran Jemen, landet som kallas
Det lyckliga Arabien. Med på resan är fem forskare och konstnärer och som genom sina rön nu ska göra Danmark stort, berömt och vida omtalat i
hela den bildade världen. En av forskarna är den svenske Linnélärjungen Peter Forsskål, en man som på resan kommer få ge allt, till och med sitt
eget liv för tron på en bättre värld.
Upptäcktsresan varar i hela sex år men slutar därefter i sorg när fyra av de fem vetenskapsmännen dör av sjukdomar och umbäranden i detta fjärran land.
Stadra teater 2016
Glädjens akademi
Ett upptåg med en och annan schlager på lager
Av: Stefan Jansson
Regi: Johan Bernander
Glädjens akademi Rune Jakobsson och Maja Lundberg och ensemble. Foto: Dragan Popovic
| |
Glädjens akademi, hela ensemblen. Foto: Dragan Popovic
| |
|
Vi bjuder på oväntade möten, toner som får det att spritta i kroppen och ord som gör dig berusad.
Vi har intervjuat barn och unga från hela länet och de har berättat vad äkta glädje gör med oss.
Skådespelare från Apelsinträdet sjunger svenska schlagers från 30-talet och framåt och Stadrabarnen berättar.
Det blir en historia dirigerad av Tant Ellen.
Stadra teater 2016
Apelsinträdet
En berättelse om en familj under fyra sekler
Av: Henning Mankell
Regi: Johan Bernander
Apelsinträdet. Maja Lundberg, Anna Söderling, Magnus Wetterholm, Emil Brulin och Rune Jakobsson. Foto: Dragan Popovic
| |
Apelsinträdet, hela ensemblen. Foto: Dragan Popovic
| |
|
Apelsinträdet utspelar sig under fyra decennier och kan kallas för en berättelse mellan två regnväder.
En innerlig historia om Axel och Karin, deras familj och vänner.
Allt börjar i en cykelverkstad 1936. Alla önskade sig en framtid, ett levande och verkligt liv.
Om de lyckades? Följ med på en resa genom Sverige från då till idag.
Stadra teater 2015
Stadramålarna
En scenisk tavla av Johan Bernander
Av: Johan Bernander
Regi: Johan Bernander
Stadramålarna Rune Jakobsson och Ellen Hennig Foto: Dragan Popovic
| |
Stadramålarna Gunilla Orvelius, Ellen Hennig, Rune Jakobsson, Bengt Braskered och Eva Haldert Foto: Dragan Popovic
| |
Stadramålarna Bengt Braskered och Rune Jakobsson Foto: Dragan Popovic
| |
|
”Det var sommaren 1928. Mamma levde fortfarande och mina drömmar. Mina drömmar om det stora fria konstnärskollektivet. Vilken underbar illusion! Vi skulle måla tillsammans. Kritisera varandra, lära av varandra. Äta och dricka tillsammans. Ingen hade längre råd att dra till Paris. Ljuset vid Medelhavet kändes förbruka – sepiafärgat, och Öland hade vi ännu inte upptäckt.
Jag bjöd in alla hit, till ljuset vid Greckens södra strand, och alla kom.
Vi som skulle bli – Stadramålarna!”
Johan Bernander
Stadra teater 2014
Efter mitt eget huvud
En 1600-talsfresk om Agneta Horn, Sveriges första kvinnliga författare
Av: Agneta Pleijel
Regi: Johan Bernander
Foto: Dragan Popovic
| |
Efter mitt eget huvud Gunilla Orvelius och Rune Jakobsson Foto: Dragan Popovic
| |
Foto: Dragan Popovic
| |
Efter mitt eget huvud Kajsa Linderholm och Rune Jakobsson Foto: Dragan Popovic
|
Det är svenskt 1600-tal. Det är stormaktstid. Ur det förgångna stiger hon fram, den stridbara kvinnan Agneta Horn. Hon träder fram för att berätta om sitt liv,
om glädje och om umbäranden. Stolt, rakryggad, egensinnig och passionerad står hon där, barnbarnet till Axel Oxenstierna och Anna Åkesson Bååt.
Vår pjäs är också en berättelse om landet långt uppe i norr som växer fram till ett självmedvetet rike, som skakar och tumlar om, som står inför stora
förändringar och konvulsioner. Luften fylls av rök och damm, av ljudet från trummor, pukor och flöjter. Mitt i allt detta framträder en kärlekshistoria,
hur Agneta Horn slåss för att få sin krigare Lars Cruus. En berättelse om sökande, om identitet, längtan och passion.
Kära publik, välkomna in till våra tiljor, de som ska föreställa världen.
Teater DaCapo 2014 + 2024
Nusse-kudden
Av:
Siv Eriksson och Rune Jakobsson. En fri dramatisering av böckerna Nusse-kudden och Nusse-kuddens sista strid av: Håkan Jaensson, Arne Norlin och Gunna Grähs.
Regi: Catarina Westerlund och gruppen
Kalle är galen i sin Nusse-kudde. Han fick den när han var liten. Den har följt
honom hela livet: till dagis, till skolan, i lupen och när han blev kär…
Och den är med honom nu. När han är gammal.
På ålderdomshemmet är det Föreståndarinnan som bestämmer: Hur skulle det se ut
om alla släpade omkring på gamla kuddar? Ge hit!
Kalle: Men…
Föreståndarinnan: Det är både onödigt och ohygieniskt!!!
Kalle tänker inte ge sig så lätt. Och han får hjälp från oväntat håll.
Det blir en kamp på liv och död.
Ända in i det sista.
En berättelse om vårt behov av trygghet, tröst och ömhet. Om att få vara som man är. Om att respektera människors olikheter.
Teater Martin Mutter & Stadra Teater 2014
Bolanders skor
- ett vådligt minidrama
Av:
Bengt Järnblad Regi: Inger Holmstrand Gawell
Bolanders skor Magnus Wetterholm och Rune Jakobsson. Foto: Joacim Nilsson
|
|
Bolanders skor Magnus Wetterholm och Rune Jakobsson. Foto: Joacim Nilsson
|
Möt Gunhild och Wiwi, två damer i den bästa av åldrar. De har rutiner i sina liv, det ger dem trygghet. Fisk på tisdagar, torsdagar tvätt och sherry till fredagskaffet.
Båda arbetar sedan länge i den lilla butiken Bolanders skor. Bakning är ett stort intresse. Ibland bjuds det på kardemummabullar…
Direktören som en gång anställde dem dog plötsligt. Larry Björk försvann. Vad är det egentligen som sker i den lilla skobutiken?
Bolanders skor är en historia om vänskap, trygghet och hämnd. Det är roligt och berörande, hisnande och lite upprörande – kort och gott en komisk thriller.
Efter pausen bjuder vi på skosånger. Gunhild och Wiwi tar ton till inspelad musik. Diggi-loo Diggi-ley, Somliga går med trasiga skor, Ta av dig skorna… Sånger där skor är det som får livet att hetta till.
Stadra sommarscen 2013
Revykungen
- en vemodig komedi där självaste Nils Ferlin säljer visor till nöjets estrader
Av:
Johan Bernander Regi: Johan Bernander
Revykungen Rune Jakobsson, Gunilla Orvelius och Magnus Wetterholm. Foto: Dragan Popovic
|
Revykungen Ensemblen. Foto: Dragan Popovic
|
Det är någonstans i Bergslagen. Året är 1941. På Zätas revyteater planerar teaterdirektören en ny charmant föreställning där hela hans brokiga och blommiga Sound of Music-familj som vanligt ska involveras i hans storslagna upplägg. Men går det verkligen för sig att spela rolig revy när grannen Norge är ockuperat av tyskar, när hela Europa brinner och världen är upp och ner? Revyhustrun Graziella och aktören Arendorff ställer Z mot väggen. En insikt kommer smygande vilket leder till det mytiska telefonsamtalet till en gammal vän från förr – poeten och kuplettförfattaren Nils Ferlin – för att förmå honom att komma. Ferlin, som är i behov av pengar, beger sig till Bergslagen. Och därmed tar pjäsen en vändning som ingen har väntat! Den blixtinkallade revyskådespelerskan Fröken Holm, avskydd av Graziella, gör en storslagen entré och krånglar till det. Och så är karusellen igång.
Se, det är några av ingredienserna kring sommarens stora satsning, vårt teateräventyr Revykungen. Det blir ett möte med poeten Nils Ferlin och med hans poesi, till vår förvåning ser vi en diktare som steppar.
Johan Bernanders vemodiga komedi – där längtan, glädje, drömmar och förhoppningar blir till en stor fresk om livet, och om kärlek – kommer att förleda oss alla.
I sommar vill vi ge er, vår publik en stor portion av sommarnattens leende och vi vill locka till skrattrynkor i ögonvrån.
Playhouse Teater 2013
Skapande dramatik för vuxna
Av:
Annie Baker Regi: Anders Björne
Skapande dramatik för vuxna Rune Jakobsson, Jasmine Heikura, Charlotta Jonsson, Katarina Söderberg och Donald Högberg.
Foto: Viktor Kjellberg
|
Skapande dramatik för vuxna är ett varmt, finstämt och humoristiskt drama
om vuxna människor som tar ett stort kliv ur sin bekvämlighetszon.
Under 6 veckor går en nyskild snickare, en f d skådespelerska,
en 16-årig gymnasist och ett gift par i 55-årsåldern en kvällskurs
i teater. Vad som börjar med trevande och stundtals obekväma
teaterlekar utvecklar sig till ett livsförändrande möte med
varandra, sig själva, kärleken och livet.
Skapande dramatik för vuxna gjorde succé på Playwrights Horizons
i New York och låg på NY Times och The New Yorkers topp-tio-listor 2010.
Den är skriven av stjärnskottet Annie Baker och vann bl a en Obie Award
för bästa nya pjäs och har spelats i såväl USA som Storbritannien.
Stadra sommarscen 2012 Hör
musiken, söker efter orden Om
Hjalmar Gullberg och hans tid
Av:
Agneta Pleijel Regi: Johan Bernander
Hör musiken, söker efter orden Rune Jakobsson och Magnus Wetterholm. Foto: Dragan Popovic
|
Hör musiken, söker efter orden Rune Jakobsson och Magnus Wetterholm. Foto: Dragan Popovic
|
Hör musiken, söker efter orden Rune Jakobsson och Ellen Hennig. Foto: Dragan Popovic
|
Hör musiken, söker efter orden Josef Säterhagen, Rune Jakobsson och Susanne Gunnersen. Foto: Dragan Popovic
|
Det är vår och
året är 1961. Efter en lång tids sjukdom har han
plötsligt tillfrisknat, Hjalmar Gullberg, diktaren som i
många decennier varit en av de mest framträdande
kulturpersonligheterna i Sverige. Han får hjälp från
sjukhuset av sin trolovade Greta Thott för att ta sig hem
till Skåne, hans barndomslandskap. Gullberg vet att hans tid
är utmätt och att det oundvikliga slutet närmar
sig…
Stadra sommarscen lyfter fram
ännu en älskad författare, en poet som fått
plats i den svenska folksjälens hjärta.
Nora teater 2011 Berättelsen
om Romeo och Julia En
berättarföreställning om världens mest kända
kärlekspar
Av:
William Shakespeare och Olle Törnqvist Regi: Olle
Törnqvist
Föreställningen är en
del i ett projekt att presentera teater för alla
femteklassare i norra Örebro län i Nora, Lindesberg,
Hällefors och Ljusnarsbergs kommuner.
Stadra sommarscen 2011 Den
fjärde rosen En
underhållande, rolig och drastisk berättelse från
1910- och 1920-talets Paris
Av:
Gunilla Linn Persson Regi: Johan Bernander
Den
fjärde rosen Peter Bergared och Rune Jakobsson
|
|
Den
fjärde rosen Rune Jakobsson och Marika Lagercrantz
|
Gertrude Stein och hennes moatjé
Alice B Toklas var ett berömt radarpar i Paris, när det
förra seklet var ungt. I deras salong blandades konstsamlande
med matrecept och författarskap. Under hejdlösa
tillställningar tillsammans med Picasso, Matisse och
Hemingway skrevs historia, i ett Paris där allt kunde
hända.
Sommarens pjäs, kärlekshistorien Den
fjärde rosen, utspelar sig under en händelserik tid
och har ett persongalleri som får oss att häpna. Det är
en pjäs om att aldrig sluta tro på det man vill och det
man drömmer om. En pjäs som sträcker sig över
tid och rum, genom decennierna och fram till idag – med
vetskapen om att tro, hopp och kärlek spelar en stor roll i
våra liv.
Pygméteatern och Teater DaCapo 2010 Drömfångarna
Av:
Rune Jakobsson (bearbetning Rune Jakobsson och gruppen) Regi:
Vesna Stanisic
Drömfångarna
Siv Eriksson och Rune Jakobsson
|
|
|
Det var en gång i ett land långt, långt borta
ett litet barn. Det föddes utan föräldrar, ingen
mamma och ingen pappa och ingen stork. Det fanns ingen som gav det
mat när det var hungrigt, och ingen som tröstade det när
det hade ramlat, och ingen som läste en saga när det
skulle sova. Barnet började drömma. Om en mamma och en
pappa… Det var världens bästa mamma och världens
bästa pappa. Och det var en gång en mamma och en
pappa som inte hade några barn. De hade försökt,
men de kunde inte få barn. De lekte med tanken att en dag…
De längtade och hoppades. Leken bar iväg på ett
äventyr som nästan höll på att gå över
styr.
Kan man drömma fram en mamma och en pappa? Kan man
drömma fram ett barn? Kan man fånga drömmen?
Skuggor, skådespelare och musik för barn 7-11 år.
Stadra sommarscen 2010-2011 Vill
ha dig En
passionerad pjäs i Hjalmar Söderbergs spår
Av:
Johan Bernander
Regi:
Johan Bernander
Vill
ha dig Rune Jakobsson och Magnus Wetterholm
|
|
Vill
ha dig Ellen Hennig, Duncan Green, Rune Jakobsson, Eva Haldert
och Magnus Wetterholm
|
Detta blir årets teaterhändelse på Stadra
Sommarscen. Vi bjuder upp till en trånande dans i en
passionerad berättelse om oro, otro och åtrå av
dramatikerna Johan Bernander!
Klockan har redan sedan länge klämtat in det gyllene
året 1910. Det är het sommar och vi befinner oss all i
linnekostymer på Stadra Gård, platsen där vi ju
vet att allt kan hända Stadras innevånare törstar
efter kärlek. Gårdens ägare Marcus Bremer och hans
unga fru Saga, sekonderad av den frispråkiga ålderfru
Bremer möter plötsligt självaste Hjalmar Söderberg
samt herr journalist Henrik Riise. Två herrar som båda
relaterar sig till Saga. Bli inte förvånad om herr
Strindberg plötsligt flyger förbi i luften. Här
kommet det att blixtra av skönhet och av längtan, av
förhoppningar och av livsleda i en passionerad berättelse.
Här flödar det över i allas bägare.
Vi bjuder på en föreställning med glädje,
förvandling och med tidsförflyttning. Förbålt
upp-piggande och underhållande. Och vi lovar er ett minst
sagt oväntat slut.
Stadra sommarscen 2009 Den
itusågade damen Ett
spektakel med komik, musik och tragik
Av:
Staffan Göthe
Regi:
Johan Bernander
Den
itusågade damen Rune Jakobsson och Magnus Wetterholm
|
|
Den
itusågade damen Rune Jakobsson, Ninn Persson, Ia
Langhammer och Magnus Wetterholm
|
”Ja det man
inte har i huvet får man vackert ha i bena!” som det
sägs om yrvädret Helmy i Staffan Göthes pjäs.
I Den itusågade damen bjuder vi på en tidsresa, om
systrarna Helmy och Rose Winberg fast i förklädnad av
sliten varieté. En seglats som startar nångång
efter kriget för att sedan föra oss fram mot arbete och
vuxenliv vid 1970-talets mitt. Varieté, dragspel och
positiv, var god tag plats. Här finns barndomens
Momma, och mamma, fröken Stylegaard och herr Grönvall,
Lillen och Gunther, ja ett kalejdoskop av alla slags gestalter!
Dråpligt. Sorgligt. Roligt. Berörande. Och fullständigt
häpnadsväckande. Klart för avgång för
ett spektakel där vi alla får följa med på
flickornas väg… Och summan av kardemumman
blir ju: plats för både skratt och tårar!
Pygméteatern
2009 Gubben
och blomman
Av: Sten Wallin Regi:
Sten Wallin
Oskar
Olsson bor alldeles ensam i en liten kal lägenhet. Utan en
enda blomma.
I
vardagsrummet står en gammal TV. Den tittar Oskar Olsson på.
Varje dag och varje kväll. Då slipper han tänka på
att han inte har några kompisar, och att livet är
ganska ensamt och trist. Annat var det förr då Oskar
Olsson var på sjön. Då fick han dansa hula-hula
på Tahiti, med en blomsterkrans runt halsen. Idag har han
bara TV:n. Men vad skulle hända om TV:n en dag exploderade…?
Och det ringde på dörren och blomsterbudet lämnade
en blomma…?
Stadra sommarscen 2008 Ge akt på
aktören! - sa Gustaf III Kungens
komediant En musikalisk föreställning
om masken, makten, människan
Av: Ylva Eggehorn, baserad på Agneta Pleijels roman med
samma namn Regi: Marika Lagercrantz
Kungens
komediant Magnus Wetterholm, Eva Millberg, Peter Bergared och
Rune Jakobsson
|
|
Kungens
komediant Magnus Wetterholm, Peter Bergared, Rune Jakobsson,
Eva Millberg och Anna-Lena Schöllin
|
Vår scen öppnar sig och tider från förr
fladdrar förbi. Av minnen från 1843 och av Gustaf III
som år 1772 genomför sin statsvälvning. Fram på
scenen träder Lars Hjortsberg som en gång ska bli
Sveriges främste skådespelare och ingå i kungens
hov, han fullkomligt föds in i teatern. Fru Lovisa, mor
Hjortsberg och teaterlärare Monvel. Men masker och dockor
spelar plötsligt roller i deras liv. Allt blir en osannolik
saga där luften mättas av doftande puder, av scendamm
och av förtrollning. Träd in i vår värld av
längtan och försoning, av befriande skratt och lycka.
Med andra ord: Gustaf III är tillbaka i Bergslagen!
Teater DaCapo 2007 Lyckan
kommer, lyckan går, lyckan snubblar… Av
Rune Jakobsson Regi: Catarina Westerlund
Lyckan
kommer, lyckan går, lyckan snubblar… Rune
Jakobsson och Magnus Lindén
|
En farbror. En saknad hund. En ängel och
himmelsk musik. En sömnlös natt. Ett
samtal med Gud. Om vi lever efter vi har dött
- varför måste vi då dö? Det
är dumt. En tröst. Ett hopp. Och
god morgon!
Stadra sommarscen 2007 Objudna
gäster en musikalisk komedi om konsten att
skriva eller låta bli
Av Ylva Eggehorn Regi: Marika
Lagercrantz
Objudna
gäster Rune Jakobsson och Magnus Wetterholm
|
|
Den ystra damen fröken Ellen
Key är i färd med att bjuda upp till en förvånande
dans! Vem där? Vem där? För just en osannolik
kväll knackar det på till detta kalas. Som från
ett ingenstans återuppstår Hjalmar Bergman, Johan Olof
Wallin, Selma Lagerlöf och Anna Maria Lenngren. En pjäs
om längtan, skaparkraft, fantasins flykt och
författardrömmar. För vi frågar vem som är
levande och vem sjutton som är död!
Teater DaCapo
2006-07 Nästintill ett äventyr Följ
med på en poetisk resa genom livet! Teater DaCapo tolkar
Solja Krapu
Sammanställd av
Rune Jakobsson och består av utdrag ur följande
diktsamlingar av Solja Krapu: Jag behöver busschauffören
…och andra dikter ur vardagen, Det började så
oskyldigt med diskbänken och Stenar och moln, Kontraster,
Bildlyrik. Regi: gruppen Biträdande regi: Renate Stridh
Nästintill
ett äventyr Rune Jakobsson och Siv Eriksson
Förpjäsligad
poesi, musik - och allt som ryms i en kundvagn. En historia om
två människors liv med och utan varandra. En slump
att de träffades, en tillfällighet, en ödets nyck.
Jag blir så
glad när dom ändrar om i hyllorna på
affären När man måste gå flera varv innan
man hittar basvarorna Och riset och pastan inte finns i
samma hyllsektion längre
Det är som att det
blir en förändring i ens liv på något
sätt som att det hänt någonting nytt Ungefär
som att man skulle ha rest bort Som om en utveckling hade
skett ett miljöombyte Det är nästintill ett
äventyr…
Teater DaCapo 2004-07 I
ett obevakat ögonblick… En föreställning
baserad på poesi och dramatik av Kristina Lugn sammanställd
av Rune Jakobsson Regi: Ann Eberstein och gruppen
I
ett obevakat ögonblick... Rune Jakobsson och Siv Eriksson
I ett obevakat
ögonblick uppstod ett läckage i vår ensamhet. Ett
möte blev möjligt. Vi var som klippta och skurna. Vi
klippte och skar. Och skurade. Är jag värd att älska
eller har döden rätten till mitt liv?
Teater DaCapo 2004-06 Göran
gör en upptäckt… Av Rune Jakobsson
efter en idé av Siv Eriksson och Rune Jakobsson Regi:
Vesna Stanisic
Vem är Göran?
Vad gör han? Vad hör han? Ett litet Pirr? Hur ska det
gå? Hur ska Göran hjälpa de små? Lär
känna den lustfyllda och modiga älgen Göran och de
andra djuren i den stora hemlighetsfulla skogen. Pirren, vilka är
de? En föreställning där även den allra
minsta har stor betydelse.
Teater DaCapo
2002-03 Pojken med Stålmansdräkten Fritt
efter en bok at Gun-Britt Sundström och Gunna
Grähs Dramatisering: Siv Eriksson, Rune Jakobsson och
Catarina Westerlund Regi: Catarina Westerlund
Pojken
med Stålmansdräkten Rune Jakobsson och Siv Eriksson
Arvid får en Stålmansdräkt
i present på sin sjuårsdag. Efter det är inget
sig likt - han flyger omkring och räddar människor i
nöd. Han är en hjälte. Men när det är
dags att börja skolan är det några stora barn som
fnissar och pekar: Kolla Stålmannen! Stålmannen börjar
skolan! Efter två veckor har Arvid bestämt sig:
Mamma, jag vill sluta skolan. Men det går ju inte…
Teater DaCapo
2000-05 Århundradets kärlekssaga En
diktföreställning baserad på Märta Tikkanens
bok Textbearbetning och dramaturgi är ett samarbete mellan
Siv Eriksson, Rune Jakobsson och Ann Eberstein Regi: Ann
Eberstein
Århundradets
kärlekssaga Rune Jakobsson, Märta Tikkanen och Siv
Eriksson
Två stolar två
skådespelare och Märta Tikkanens dikter
Teater DaCapo
2000-01 Kattmössan Av
Teater DaCapo fritt efter en bok av Eva Lindström Regi:
Anette Norberg
Kattmössan
Rune Jakobsson och Caroline Rauf
När Britta en dag inte hittar
sin älskade Bruno, en röd-vit-grå angorakatt, blir
hon alldeles förskräckt. Vad kan ha hänt? Hon
lockar på honom, sätter ut mat i trädgården,
frågar sina grannar, sätter in en annons i tidningen…
men utan resultat. Ingen Bruno. Då upptäcker hon att
Birger, hennes skjutgalne granne har skaffat sig en ny vintermössa
i päls - i röd-vit-grå angorapäls. Bruno!!!
En stor överraskning väntar Britta - och ett lyckligt
slut.
Om att förlora sin allra
bästa vän, om hämnd och om att ha rätt till
alla sina känslor.
Teater DaCapo 1998-07 Mina
och Kåge En pjäs av Teater DaCapo fritt
efter Anna Höglunds bok Manusbearbetning: Rune
Jakobsson Regi: Catarina Westerlund och gruppen
Mina och Kåge bor
tillsammans i ett hus. Dom leker dricker kaffe och tänder
ett ljus. Mina och Kåge blir osams ibland. Men Mina
och Kåge tycker om varann. Ja, Mina och Kåge dom
gillar varann.
En dag säger Kåge: -
Jag ska ut och resa jag. Han packar sin väska och vinkar
adjö. Snopen blir Mina kvar hemma. Så blir hon arg; hon
har minsann inte lust att passa Kåges dumma blommor!!! …
kommer Kåge nånsin tillbaka?
Teater DaCapo 1996-97 Tant
Blomma - en barnpjäs för vuxna Av
Kristina Lugn Regi: Rune Jakobsson
Min strålkastare vill jag
rikta in i skumrasket där "den lilla människan"
sitter och väntar på att få bli
synlig. Våra blickar möts. Du är vacker!
Vinden 1994 Utan
titel Regi: Jerk Rysjö
"Plötsligt föll
skarp skugga över mitt grå landskap Då
visste jag att solen fanns"
ALF-projekt 1993 Sisyfos
längtan Av Kerstin Klein-Perski
Studio 1&2 1993 Fröken
Julie Av August Strindberg Regi: P-G Hylén
Fröken
Julie Rune Jakobsson Jacqueline Ramel
Vi säger som Strindberg: "Här
är ett försök! Har det misslyckats, så är
tid nog att göra om försöket!"
Månteatern
1992 Drömmen om Mallorca En
osannolik berättelse om människor i Nöden i Lund Av
Max Lundgren Regi och bearbetning: Jolle Carlestam
Drömmen
om Mallorca Rune Jakobsson och Ulla Rodhe
Jag ser ut över havet, och
det är så vackert! Känslorna sveper igenom mig
som stråkdrag. Jag börjar drömma, och aldrig
har jag känt mig så levande.
Finalföreställningen i
Nödenprojektet.
Månteatern
1992 Midsommarbrud Av Max
Lundgren Regi: Gruppen En del av Nödenprojektet.
Månteatern
1991-92 Nöden har ingen lag Av
Månteatern
Nöden har ingen lag Pehr Ellgård, Magnus Nylander och Rune Jakobsson
"Har ni hört har ni hört
har ni sett har ni sett, Nu ska ni få höra akta du
kan tappa ett öra. Tjuven har stulit grevinnans blåa
juvel hon gråter och sörjer en hel del."
En fantasieggande, rolig,
spännande och märklig berättelse från
1800-talets Lund.
Månteatern
1991-92 Positivhalaren Av
Maria Sundqvist Regi: Jolle Carlestam
En fantasikittlande och fängslande
historia från förr i tiden om fattigpojken Anders och
rikemanssonen Eriks äventyr i stadsdelen Nöden.
Fenixteatern
1991 Othello Av William
Shakespeare Regi: Christian Lund
Shakespeares klassiker på
turné i svenska fängelser.
Teater DaCapo
1990-91 Kabaré lust Av
gruppen Regi: Lena Brännström
Kabaré
Lust Peter Gullin, Mari-Ann Roos, Siv Eriksson, Boel Simonsson och
Rune Jakobsson
Lustfyllda Underhållare
Sjunger Trolskt
Teater DaCapo 1987-88 Momo
eller kampen om tiden Av Sven-Arne Svanberg, Håkan
Johanson och gruppen, fritt efter Michael Endes bok Regi:
Sven-Arne Svanberg
Momo
Mari-Ann Roos och Rune Jakobsson
De grå männen stjäl
människornas tid. Även Momos vänner luras av de grå
tidstjuvarna. Snart är hela världen hotad. Det är
då flickan Momo på allvar tar upp kampen om tiden.
Teater Lusta 1987 3
X Tjechov Av Anton Tjechov Regi: Elisabeth Seth
Sommar
på landet med Jonas Erkman och Rune Jakobsson.
Tre pjäser av Anton Tjechov:
Om tobakens skadeverkningar, Ett frieri och Sommar på
landet.
Teater Lusta 1986 Fars
Dag en skilsmässokomedi!!! Av Oliver
Hailey Regi: Elisabeth Seth
Fars dag Rune Jakobsson och Karin Fichtelius
Daimonionteatern 1985 Även
jag En annorlunda teaterpjäs om självmord. Av
Elisabeth Seth Regi: Elisabeth Seth
|