Rune
Jakobsson
www.runejakobsson.se

Rune är utbildad på bl a Skara skolscen, Susan Peretz Studios i Los Angeles, Lee Strasberg Theatre Institute i London och på Dramatiska institutet i Stockholm. 40 p Teatervetenskap Stockholms universitet.

Sedan 1987 har Rune varit med i ett flertal av Teater DaCapos produktioner. Förutom att skådespela har han även varit med att dramatisera barnböcker till barnföreställningar och att sätta samman dikter till föreställningar för vuxna som sedan spelats av teatern. Rune har också regisserat för Teater DaCapo.

Rune har också arbetat med flera andra teatergrupper som Månteatern i Lund, Fenixteatern, Pygméteatern och Playhouse Teater i Stockholm och Teater Martin Mutter i Örebro. Under somrarna brukar Rune medverka som skådespelare på Stadra teater utanför Nora i Bergslagen där han arbetat med regissörer som Marika Lagercrantz, Johan Bernander och Karin Parrot Jonzon.

Rune har medverkat i några kortfilmer och i TV. Han har även gjort radio- och TV-reklam.

Rune har också regisserat ett flertal produktioner, bl a Prikkesyken för Teatret Vårt i Ålesund i Norge och Höstsonaten med Grynet Molvig och Paula Ternström i huvudrollerna och Från min loge i en ladugård med Magnus Wetterholm för Stadra teater.

Rune undervisar också i teater, bl a på Folkuniversitetet och Medborgaskolan i Stockholm. Han har även varit gästlärare på olika Folkhögskolor runt om i landet och hållit kurser i teater på olika företag och föreningar.

År 2005 fick Rune Uppsala kommuns kulturstipendium och år 2006 tilldelades han ett arbetsstipendium från Konstnärsnämnden. År 2008 fick han även ett kulturstipendium från Landstinget i Uppsala län.